Psychotherapeut

Weerspiegeling

Hoe werk ik als psychotherapeut

Schematherapie is de belangrijkste werkwijze die ik hanteer. Vanuit mijn levenservaring, mijn vakkennis, empathie en intuïtie zet ik je terug op de rails. Ik geef je feedback en probeer je te laten begrijpen waarom je doet wat je doet, waarom er misschien steeds weer hetzelfde gebeurt, etc. We doorbreken de vicieuze cirkels die je belemmeren om te functioneren naar believen.

Een belangrijk deel van de schematherapie is de therapeutische relatie. Typisch is het confronteren op een heel empathische manier. Er wordt begrip getoond voor de redenen van jouw disfunctioneren. Ik ben geen “old school” psychotherapeut die zwijgend op een afstand achter een blocnote naar je verhaal luistert. Van nature uit ga ik diep mee in je verhaal en als kers op de taart had ik vroeger zelf last van angsten, hyperventilatie en paniekaanvallen; ik begrijp je op dat vlak zelfs zonder woorden.

Naast de schematherapie maak ik gebruik van meditatieve oefeningen. Door middel van die oefeningen en ademhalingstechnieken gaan we ook veel aandacht schenken aan wat je lichaam vertelt. Deze belangrijke informatie, waar je je meestal niet van bewust was, helpt ons dichter te komen bij wat er écht aan de hand is.

Ik vind het belangrijk om samen doelgericht aan je assertiviteit en integriteit te werken met de bedoeling je sterk te maken, zodat je je problemen aankunt, zelfs die van de toekomst. Met beide voeten stevig in het leven staan en kunnen glimlachen naar wat er op je afkomt.

Verder ben ik als psychotherapeut niet echt een voorstaander van het bestrijden van symptomen, ik laat ze ons liever gidsen naar het onderliggend probleem. Als de kraan lekt, gaan we niet dweilen, maar de kraan fixen.
Enkel bij bepaalde angsten en/of fobieën gaan we eerst zorgen voor een paar technieken die je in staat stellen om de aanvallen niet meer te laten escaleren.