Meditatie – Yoga

Buddha

Meditatie tijdens de therapie

Tijdens de therapie wordt gebruik gemaakt van oefeningen die gebaseerd zijn op de Yoga Sutra’s van Patanjali. Het is een oeroude op meditatie gerichte vorm van yoga.

De meditatieve oefeningen die we gebruiken hebben de bedoeling om beter met je lichaam in contact te komen, en te leren voelen wat ons lichaam vertelt. Ons lichaam is soms in tegenspraak met wat we vertellen. We werken niet alleen cognitief (door gesprekken, inzicht te verwerven door psycho-educatie, denkpatronen te leren begrijpen…) en gedrag veranderend, maar ook voelend.
Dit passen we bijvoorbeeld toe door te focussen op de ademhaling. De gedachten die in je opkomen laat je varen, in plaats van ze aandacht te geven. Door te voelen wat er op dat moment werkelijk in je lichaam te voelen is, kom je in contact met het fysieke aspect van je “probleem”.
Sommige van die ademhalingstechnieken leer ik aan om je rust terug te vinden op stressvolle momenten.

Het is NIET de bedoeling om tijdens de therapeutische sessie bezig te zijn met de achterliggende spirituele (en al dan niet religieuze) kant van de Yoga Sutra’s van Patanjali, Boeddhisme of die van andere vormen van yoga en/of meditatie.

Leren Mediteren

Los van de therapie kan ik je begeleiden in je persoonlijke weg die je aflegt op meditatief en spiritueel vlak. Deze initiatie gebeurt één-op-één zoals dat vroeger de gewoonte was. Ik leer je basisprincipes en geef je oefeningen mee om thuis verder te bouwen. Meditatie is niet iets wat je hier één keer in de week komt oefenen maar een praktijk die je best dagelijks onderhoud. Je doet dat op je eigen manier en steekt daar dagelijks de tijd in die je er zelf aan wilt besteden. Na een paar sessies ben je vertrokken en kan je snel een verandering in je levenshouding opmerken.